Projekt „Jsme to, co jíme“
říjen až leden 2017
ZŠsp.III
V rámci projektu žáci poznávali základní potraviny, se kterými se běžně
setkávají, ale i ty méně známé. Učili se připravovat jednoduché pokrmy,
rozlišovat, co je zdravé a co nezdravé, jak jídlo správně uchovávat, aby
nedocházelo k jeho znehodnocování. Žáci byli vhodnou formou seznámeni
s důležitostí živin, které se v potravinách nacházejí, s jejich prospěšností pro
lidské tělo. Osvojili si správný způsob dodržování hygieny při zacházení
s potravinami.
Důležitou součástí zdravého životního stylu je také správné stolování a
prostředí, ve kterém hotové jídlo konzumujeme. Proto jsme se zabývali i touto
problematikou.
Ke zdravému životnímu stylu přispívá také vhodný pohyb, který byl součástí
zejména hodin tělesné výchovy, kde jsme se soustředili nejen na pohyb, ale také
na sebeobsluhu.
Pro doplnění a relaxaci sloužily pohádky a říkanky vycházející ze zvoleného
tématu, návštěva knihovny, využití knih, internetu a vhodných výukových
programů. U nevidomé žákyně byly využity knihy z hmatové knihovny zaměřené na
danou problematiku. Žáci poznávali jednotlivé potraviny prostřednictvím smyslů.
Rozlišovali je dle chuti, vůně, hmatu i zraku. V hodinách výtvarné a pracovní
výchovy byly výstupem výrobky odpovídající danému tématu. Projekt jsme ukončili
návštěvou cukrárny.
Znalosti byly žákům předávány vhodnou formou s přihlédnutím k jejich možnostem a
schopnostem. Daná tematika byla využita v rámci mezipředmětových vztahů.
Stěžejní část projektu probíhala ve cvičném bytě, kmenové učebně a v relaxační
místnosti.
Očekávané výstupy směřovaly k získání nastavených kompetencí a byla také
plněna vhodná průřezová témata.